Vármegnyitó
2011. május 27. írta: kristoforo

Vármegnyitó

Tegnap volt a vármegnyitó. Jó volt, sokan voltak rá kíváncsiak, hogy milyen is a megújult vár. Inhoff Ede trombitált, a Tenkes vegyeskar elénekelte a himnuszt, a Dolce hegedűegyüttes zenélt az erkélyen, végül pedig Mészáros Árpád Zsolt előadott két számot (meg kell vallani, az énekléshez a hangtechnika nagyon nem volt alkalmas, csak hangos volt, semmi más, a hangminőség a szónoklatokhoz elég volt). Közben felszólalt Dr. Marenics János plogármester, Tállai András önkormányzati államtitkár, Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, Balikó Tamás várkapitány és a kivitelező cég vezetője (talán Bayer?). Elhangzott, hogy az 1,4 milliárd Forintos pályázati összeghez a város 210 millió Forinttal járult hozzá.


Fotó: Bama.hu - Még több fotó itt.

Tállai államtitkár úr bár beismerte, hogy a várudvarban jelenlevőknél kevesebbet tud a várról, mégis ő tartott minden szakmaiságot nélkülöző előadást a vár történelméről. Ebben kiemelte, hogy a második világháború után a vár gazdátlanná vált, abban az átkozott kommunizmusban teljesen tönkre ment, de most sikerült felújítani. Ezzel szemben (bár lehet hogy én vagyok tájékozatlan) én mindeddig úgy tudtam, hogy a második világháború után a romokban álló várat felújították, és üde színfoltja lett Baranyának. Özönlöttek a turisták, a várban szálloda és étterem működött, stb. Aztán valahol a rendszerváltás környékén megszűnt minden. Remélem azért polgármesterünk felvilágosította az államtitkárt, hogy ebben tévedett. A megnyitó után mindenki megnézhette a felújított várat, ami bizony eléggé jó lett. A belső várudvar teljesen megújult, a kápolna elé egy oszlopos teraszt építettek, eddig soha nem látott mennyiségű kiállítótér és eddig elzárt terület nyílt meg. Látogatható ugyan akkor a keleti oldalra néző, kápolna mögötti várfal is. Korábban az is zárva volt. Kívülről megújult és fehér színben pompázik a déli és a keleti szárny (a megnyitón ha jól emlékszem keleti és északi szárnyról beszéltek, de tájolását tekintve ez szerintem tévedés, minden esetre lehet hogy az a hivatalos neve). Azonban a megújult szárnyaknak csak az első emeletei és a földszinti terek nyíltak meg, a második emelet még építés alatt, vagy kimarad, ezt nem tudom. Szintén megújul a barbakán, a Dorottya-kert és a parkolóban kiépítésre kerül egy látogatóközpont. Ez csodálatos. Ami viszont nem tetszett, az a tovább mögött található, az írás folytatódik.

Fotó: Bama.hu - Még több fotó itt.

Nagyon szép lesz, és sok-sok köszönet, dicséret illeti azokat, akik dolgoztak azért, hogy ez a vár megújulhasson. Azonban néhány dolog mellett nem tudok szó nélkül elmenni. Arról van szó, hogy megnyílt, de nincs kész. Nagyon nincs kész.
Kora tavasszal arról volt szó egy képviselő-testületi ülésen (láttam a tv-ben), hogy a vár április 22-én megnyílik, és külön a lelkére kötötték a kivitelezőnek, hogy legyen készen, mert még Orbán Viktor is megígérte, hogy részt vesz a megnyitón, aztán volt róla szó, hogy a Köztársasági Elnök is jönne, de aztán a megnyitót egy hónappal elcsúsztatták, május 26-án rendben le is zajlott. Persze valójában még mindig nincs készen, csak egy előátadó volt, teljesen csak június 30-án készül el. Láttuk, addigra sem fog elkészülni. Baj ez, vagy nem baj?
Először is tegyük föl a kérdést! Miért késett a kivitelezés? Eleve késve álltak neki? Rossz időjárás? Nem kaptak időben pénzt? Korábban nem várható problémák léptek fel? Eleve túl rövid idő állt rendelkezésre? Vagy egyszerűen csak elbaszták az időt? Ki tudja.
Aztán meg ha beletörődünk, hogy nem lesz kész időre, akkor jön a sürgetős fázis. Nem kell túl sok ész, ha belegondolunk, mi történhet, ha kevés az idő. Akkor jön a kapkodás. Ha kapkodás van, ugyan azt hitványabbul készítik el. Rosszabb minőségű munkáért is ugyan az a pénz jár?
Ismerős a szituáció, csak egy évet kell visszaugornunk az időben. Akkor a fürdővel volt ugyan ez a helyzet. Csúszás, kapkodás, elhalasztott átadás, erőlködés. Most már az adott szó semmit sem ér? Miért van határidő, ha senki sem tartja be?
Fotó: Bama.hu - Még több fotó itt.

Ami elkészült annak egy része szép volt. Azonban az látszott, hogy hihetetlen nagy kapkodás lehetett az utolsó napokban. A várfeljáró tiszta mocsok, a várudvar térkövezése is csak most lett kész, még a hézagok kitöltésére szánt homokot sem tudták normálisan összesöpörni. Meg nem erősített információk szerint állítólag csak a megnyitó kedvéért rakták le a díszburkolatot, nem végleges, és fel fogják szedni, amit remélek is, mert bizony nem volt tökéletesen lerakva. Lehet hogy a Balkánon ez elmegy, de nem itt. Az új oszlopos teraszféleség korlátja tiszta kőpor volt, még a letörlésére sem jutott idő. És simán be lehetett menni a második emeleten építési területre, nem volt még csak lezárva sem. No de kérem. A Dorottya-kert sehol sem áll. A Barbakán romokban, a látogatóközpont meg mintha most bombázták volna.
Szóval rendben van, hogy késik, nem tehetünk mást, megbarátkozunk vele. De akkor legyen minden kész, és csak utána adják át. A turisták érkezésével egyidőben építkezni nem lehet. Ha meg beengedjük őket az építési területre, jogosan mondhatják, hogy ezért fizettem? A felnőtt belépő 1500 Ft lesz (a diák 750). Mivel jelenleg még nincsen kész a bejárat, ezért volt alkalmam megfigyelni a jegypénztár mellett kint hagyott régi táblán, hogy bezárás előtt 790 Ft volt egy felnőtt belépőjegy. Tény hogy több a látnivaló, de ha eljön egy 4 tagú család, vajon kiad majd 5000 Ft-ot, hogy megnézhessék a félig felújított várat?
Nagyon szép és jó lesz a vár. De ott az a szó, hogy lesz. És nem június 30-tól, abban is biztos vagyok. Egy hónap alatt a hátra levő munkát nem lehet megcsinálni rendesen. Reméljük végül fasza lesz. Hajrá, hajrá. Köszönjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr222936459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása