Négy éves terv
2014. szeptember 01. írta: kristoforo

Négy éves terv

Az elmúlt hetek nagy híre volt hogy Siklós polgármestere, "Öcsi bácsi" korábbi megmásíthatatlan állításával ellentétben mégis úgy határozott, hogy negyedszer is megméretteti magát és idén is indul az önkormányzati választásokon, mint polgármesterjelölt. E hír megjelenése minket arra késztet, hogy szembesítsük őt négy évvel ezelőtti ígéreteivel, mi az ami sikerült, mi az ami nem, vagy egyszerűen csak komolytalan választási ígéretnek mutatkozott. Szerencsére mankóul szolgál a 2010-ben kiadott választási propagandaanyag, nézzük sorról sorra a pontokat, tömören.

marenics.jpg

1. A közhasznú- és közcélú foglalkoztatás továbbfejlesztése - Polgármesterünk szerencséjére ez az elképzelés teljesen egybevágott az Orbán-kormány elképzeléseivel, a város pályázott és aktívan részt vesz a közmunkaprogramban. Pipa.

2. A Siklósi vár 2011 tavaszán történő átadása - 2011 májusának végén valóban átadásra került a felújított vár, de a hivatalos megnyitóra nagyon sok munka nem készült el, vagy csak összecsapták, hogy át lehessen adni valamit, a látogatóközpont átadása pedig csak októberre lett készen. Mostanra viszont már azt is tudjuk, hogy folyik a várfelújítás újabb üteme, egységes arculatot kap a műemlék az északi és a nyugati oldalról is. Jóindulattal, de megadjuk a pontot.

3. A siklósi nyári színház és várjátékok elindítása - Ez a projekt bizony csúnyán megbukott. A Balikó Tamás vezetésével felállt új várszínházi vezetés óriási adósságokba verte a várat, majd eltűnt a ködben. Azóta is nyögi a város a tanulópénzt.

4. A szennyvízprogram munkálatainak elkezdése - vitathatatlanul ez a pont az utóbbi négy év legnagyobb sikere, több évtizednyi küzdelem árán végre Siklós szennyvízközmű lefedettsége immár 100%-os. Köszönet érte. Erről a témáról mi is sokat cikkeztünk.

5. Laktanya projekt folytatása, a Sporthotel és rekreációs központ 18 hónapon belüli felépítése! - Sporthotel nincs, van viszont egy laktanya nevű torzónk lassan 5 éve. A befektető elszelelt, új befektetőre valószínűleg egy ideig még nem számíthat a város, marad a kaszárnya csontváza. De mondjuk nekem már fel sem tűnik, a turistáknak még biztos érdekes látványosság.

6. A siklósi Thermal Hotel 2011 tavaszán történő átadása - A Hotel Castello csúszásokkal bár, de megnyitott, és azt kell hogy mondjuk ma már világosan látszik Siklósnak (Marenics úrnak) ez egy kockázatos húzása volt, de úgy hogy a kormány benyelte a teljes adósságot, ez a lépés zseniálisan bejött. A fürdő és a szálloda igen jól prosperál, persze a bevétel nem a város zsebében csörög (bár 2014 legnagyobb adóbefizetője pont a Thermal Spa volt), de a komplexum itt van, mi pedig elvileg a turizmusra akarunk építeni és ahhoz ez elengedhetetlen. Négy éve még az volt a nagy kérdés, hogy összeroskad e a város a felvett hitel terhe alatt, de ez ma már nem téma.

7. Váralja projekt - A tervek készen vannak, de talán már 8 éve is készen voltak. A dolog húzódik, kérdés hogy lesz e belőle valami, mindenesetre még 2014-ben is napirenden van. Az ötlet, hogy kössük össze a várat a fürdővel, és egycsapásra felszámoljuk a váraljai áldatlan állapotokat nagyszerű, de van e rá turisztikai igény, azt nem tudom. Ha nem próbálkozunk nem is fog kiderülni. 2019-re talán megkapjuk a választ.

8. 30 új szociális bérlakás felépítése - úgy tudom ez nem valósult meg.

9. Egészségügyi centrum építése, bölcsődei férőhelyek bővítése, sportpálya felújítása - megmondom őszintén hiányosak az információim ez ügyben, egészségügyi centrum nem épült, bár a kórház folyamatosan szépül, újul, de az nem is önkormányzati fenntartásban üzemel. A bölcsődei férőhelyek talán bővültek, nem tudom, de a sportpálya nem igazán újul.

10. Belvárosi rekonstrukció - A Felszabadulás utca első fele szépen megújult a ciklusban, a befejező ütem is ha jól tudom hamarosan folytatódik, csak pénz legyen.

11. A tüdőgondozó és a Kossuth tér rekonstrukciója - A tüdőgondozóról sajnos nem tudok, a Kossuth tér (Központi - Agora parkoló) letérköveződött. Csak az a baj az egésszel, hogy nem volt mögötte koncepció. Véleményem szerint megérett a környék arra, hogy a Kossuth tér funkciója megújuljon, ne csak egy parkoló és egy kereszteződés legyen az egész, hiszen régen itt volt a PIAC. A város mag(j)a.

12. Új építési telkek kialakítása - Új ház építése az országban lényegében nincs, nincs is miről beszélni.

13. Geotermikus energiakutatás - Nem tudok arról, hogy bármilyen intézmény fűtése geotermikus energiával működne, de a projekt megér még jó pár misét.

14. Parkírozó rendszer felülvizsgálata - Na ebben történt előrelépés, a város hosszas küszködés árán elhajtotta a Gámán Kft.-t és saját kézbe vette az üzemeltetést, véleményem szerint a dolog jól működik. A helyiek "ingyen" parkolhatnak, a városnak bevételt hoz az üzemeltetés, és pár embernek munkát is biztosít.

15. Siklós-Harkány közötti közút és kerékpárút kiszélesítése, közvilágítás kiépítése - hát itt bizony nem jár piros pont. A közút katasztrofális minőségű, a kerékpárút még tartja magát, a hidakat felújították, de más fejlesztés nem történt. Ha eltekintünk attól hogy a Felszabadulás utca pár száz méter kerékpárutat kapott azt mondhatjuk az utóbbi években SEMMI előrelépés nem történt a kerékpáros közlekedés támogatására, hogy csak egy példát mondjak Siklósról nem lehet eljutni kerékpárúton például Villányba!!!! Pedig ha jól tudom turizmusra építünk, nemde?

16. Szakmunkásképzés megújítása - Sajnos ehhez érdemben nem tudok hozzászólni.

17. Újra megnyitjuk a Gimnázium tanuszodáját - Az ismereteim sajnos ismét hiányosak, úgy tűnik nem vagyok otthon eléggé oktatás terén :) Valaki tudja a helyes választ?

18. Máriagyűdi vallási turizmus fejlesztése - Nem tudok arról, hogy ez ügyben lett volna előrelépés, gyaníthatóan önkormányzati forrásból nem történt semmi fejlesztés. Sőt Máriagyűd a ciklusban úgymond "képviselet nélkül maradt".

19. Máriagyűd és Harkány közötti elkerülőút előkészítése, Gordisai út mögött csónakázótó létesítése - Ezt a pontot kár volt "bevízionálni".

20. Szelektív hulladékgyűjtés bevezetése - Ez a pont megvalósulni látszik, tehát a téma kipipálható, de annyiban árnyalódik a kép, hogy ez egyáltalán nem önkormányzati projekt keretében valósul meg, hanem egy úniós finanszírozású dél-dunántúli hulladékgazdálkodási programon belül. Ergo, nem rajtunk múlt.

21. Szociális védőháló bővítése - sajnos ez is egy olyan pont ami vagy nem kézzelfogható, vagy nincs róla elegendő információm.

22. Az ipari park és ipari övezet újragondolása - ha jók az információim, az elkövetkezendő hónapokban újabb fejlesztések, közművesítések indulnak meg az ipari parkban, ezért az utolsó pontot megelőlegezzük :)

Ha megnézzük a listát, és a színeket, azt láthatjuk hogy nagyjából 1/3-1/3 arányban szerepel mindhárom csoport, de ha mérlegeljük az elért eredményeket, azt kell hogy mondjuk ez egy igen eredményes ciklus volt a városban. A szennyvízberuházás kiharcolása megéri a tapsot. És akár Marenics lesz a következő polgármester, akár nem, minden kritika és szóbeszéd ellenére egyet el kell ismernünk. Az utóbbi 12 évben MARHA sokat fejlődött a város!

Legközelebb majd azt is megnézzük, a következő 5 évre mit ígérnek a polgármesterjelöltek. És ha kérhetem, írjon mindenki ilyen pontokba szedett választási programot, mert 2019-ben számon kérjük, ezt megígérhetem.

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr316657077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása