Merre tovább?
2014. október 11. írta: kristoforo

Merre tovább?

Azt hiszem így a választás előestéjén, most hogy nyomtunk egy fityiszt a románok orra alá Bukarestben (1-1) épp megfelelő az idő arra, hogy összegezzük az elmúlt kampányidőszakot. Ki s mit ígért, milyenek a kilátások.

A hat induló jelölt közül Czifra István két nappal a választás előtt visszalépett, maradt tehát öt.

A kampány nem volt túlságosan eseménydús, a főbb témák szinte mindenkinél hasonlók voltak: Mi legyen Gyűddel, a mostoha sorsú városrésszel? Mi legyen a parkolási rendszerrel? Mi legyen a peremkerületekkel (postaszállás, stb)? Hogyan virágoztassuk fel az ipari parkot? Hogyan lehet még jobban felvirágoztatni a várat?

Az LMP színeiben induló Angyal Károly Tibor siklósi kampánya számomra "langyos" volt, nem igazán tudok mondani egy olyan momentumot sem ami megragadt volna emlékezetemben. A Pátria TV által készített interjú sem kötötte le a figyelmem. Egyáltalán nem tudott megszólítani. Konkrét program nem is volt, csak általánosságok. Úgy gondolom nem kell komolyan számolni a jelölttel, ~5%-os támogatottságot jósolnék.

A Jobbikos Vida Dezsővel hasonló a helyzet. Úgy gondolom a biztos Jobbik szavazókon kívül szintén nem sikerült megszólítani új közönséget. Azonban a meglévő ~15%-os támogatottság ha győzelemre nem is, tisztes helytállásra elegendő lehet.

A legegyedibb és legötletesebb kampánynak Ottó Krisztián Ottó kampányát nevezném. Lentebb látható kampányvideója "országosan" is ismert lett, hiszen több országos média, többek között a TV2-n futó Mokka című műsor is foglalkozott vele. A jelölt bár függetlenként indul a választáson, de a baloldali tömörülés pártfogoltja. Úgy gondolom ha Marenics nem lenne az indulók között komoly esélyei lehetnének, és jómagam alkalmasnak is találom a városvezetői feladatok ellátására. Programja csak általánosságokról szól, igazi konkrétumokat nem ígér, amit én hiányolok. Szavazóit a Marenicsből végleg kiábrándultak és a Fideszre semmiképpen nem szavazók köréből gyűjtheti, 10% és 20% közé tenném a támogatottságát. Azt hiszem OKO a választást már két hónapja elveszthette amikor Öcsi bácsi az indulásra szavazott. De mindezek ellenére a legszimpatikusabb jelölt díjat nálam már bezsebelte, ha most nem jön össze, talán 2019-ben összejön, nem feladni.

Úgy vélem Mojzes Tamás komoly esélyekkel indul harcba a polgármesteri székért, és minden esélye meg is van, hogy bele is ülhessen a következő öt évben. Azonban úgy vélem ezt nem annak köszönheti, hogy annyira alkalmas lenne rá, hanem annak, hogy a FIDESZ színeiben indul. Pár éve Mojzes Tamás már várkapitány, de nyilvánvaló hogy ez a pozíció pártpolitikai kötődésének köszönhető, egyfajta képbe hozás a kiszemelt jövendőbeli polgármesteri pozícióhoz. Ismertséget hoz, vezetői tapasztalatot jelent. Azonban úgy gondolom Mojzes Tamás ebben a ciklusban még nem volna alkalmas a polgármesteri feladatok ellátására, 2019-ben már inkább. Ezzel a véleményemmel tapasztalataim szerint nem vagyok egyedül. Ami viszont tagadhatatlan, a siklósi FIDESZ ez egyszer szembement az országos párt gyakorlatával, hiszen alaposan kidolgozott programot tett le az asztalra ami üdvözítendő, pár pontot azonban túlzónak tartok de erre részletesen most nem térnék ki, csak egy esetleges győzelem esetében. Úgy gondolom a fentebb részletezett okok miatt Mojzes Tamás bár komoly esélyekkel indul, az országos FIDESZ támogatottságnál valamivel kisebb arányt fog elérni. A tippem: ~33%.

Marenics János egy megosztó figura. Úgy gondolom sokan kiábrándultak már személyéből, az elutasítottsága négy évvel ezelőtt is már ~32% volt. Az sem tűnhet sokaknak szimpatikusnak, hogy az utóbbi négy évben minden lehetséges helyen elmondta, többször már nem indul, majd az utolsó pillanatban mégis bejelentkezik még 5 évre. Mellette szól, hogy az összes jelölt közül ő lehet a legalkalmasabb polgármester, ezt az elmúlt 12 évben elért eredmények bizonyították. Marenics úrnak van programja, ami jövőbe mutató és reális hiszen a jelenlegi irány folytatása. Az viszont sajnálatomra továbbra sem derült ki, mi a terve a laktanya torzójával. A kampány betetőzésével a mai nap nagyszabású hakni-partival kampányol polgármesterünk a Kossuth-téren. Úgy gondolom esélye van elnyerni a következő 5 évre a város vezetői tisztséget, szintén ~33%-ra tenném a támogatottságot. No de hogy ki nyer, az holnap ilyenkorra minden bizonnyal már kiderül.

Ezt a cikket a választásokig már egészen biztosan senki sem fogja olvasni, így következmények nélkül bátran tippelhettem, és tippelek is tovább. Szerintem ha kevéssel is de Marenics János befuthat a következő öt évre, azonban úgy vélem továbbra is együtt kell működnie a FIDESZ-el mert arra tippelek, a választókerületek jelentős részében a kormánypárt jelöltjei győznek. Úgy gondolom, csak néhány kerületben nyerhet nem FIDESZ jelölt, de ehhez nagyon markáns egyéniség, vagy társadalmi megbecsültség kell. Kíváncsian várom továbbá, ki lesz a befutó Máriagyűdön. Így vagy úgy de holnapra kiderül. Még az is, hogy mennyire jöttek be a tippjeim.

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr36781495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása