Választások 2014 - Jelöltjeink
2014. február 17. írta: kristoforo

Választások 2014 - Jelöltjeink

Eltelt négy év, hét hét múlva már ki is derül ki lesz választókerületünk (Baranya megye - 04. számú választókerület - Szigetvár központtal) országgyűlési képviselője a következő négy évben. Mint ahogy négy évvel ezelőtt, idén is bemutatjuk, kire is lehet szavazni majd az április 6-i választásokon. Lássuk azóta mi változott:

1. Gyökeresen átalakultak a választási körzetek. Az új, 2011-ben elfogadott választási törvény szerint a korábbi 176 egyéni választókörzet helyett mostantól 106 körzetben választanak képviselőket az országgyűlési választásokon. Ennek értelmében a választási térképet gyökeresen átszabták, ezzel kapcsolatos észrevételeinket itt már egyszer kifejtettük.

2. Négy éve meglepődve tapasztalhattuk, hogy a jelöltekről igazából normális méretű, mennyiségű sajtófotót is nehezen találunk az interneten, ezzel szemben ma már szinte minden komolyabban vehető jelölt rendelkezik saját Facebook oldallal, ami tekintettel arra, hogy állítólag Obama is a Facebooknak köszönhetően nyert 2008-ban :), egyáltalán nem ostobaság. Sőt.

3. Idén nem várjuk meg, hogy mindenkit felvegyen hivatalosan is a listára az OVB bocsánat Nemzeti Választási Iroda, a négy nagy Párt/Tömörülés jelöltjeinek megelőlegezzük ezt. A többi jelölttel pedig frissítjük a listát amint hivatalossá válik indulásuk, értelem szerűen nem tarthatjuk szemmel mind a hetvenvalahány jelölőszervezet ügyét. A felsorolás pedig pártatlanul szigorúan ABC szerint történik.

UPDATE1: (03.02) A választási rendszer átalakításával egy dolog biztosan látszik. Az egyéni képviselőjelölti induláshoz jóval könnyebb összeszedni a szükséges 500 aláírást, mint a korábbi 750 ajánlószelvényt (kopogtatócédulát). Ennek köszönhetően, a négy évvel ezelőtti 6 indulóval szemben jelen állás szerint 18 jelölt pályázik a posztra. Nyilván való, hogy a kisebb szervezeteknek, már csak a szavazatok szétaprózódása okán is esélyük sem lesz értékelhető eredményt elérni, persze az is lehet hogy az esetek többségében a cél csak az esetleges országos listaállítás és az azzal járó automatikus állami támogatás megszerzése volt.

UPDATE2: (03.08) Mára már eldőlt, hogy összesen 28 !!! egyéni képviselőjelölt indul körzetünkben a befutó helyért. Ez azt jelenti, hogy országos szinten is elsők vagyunk, sehol máshol nem lesz ilyen hosszú a lista. Mostanra már megjelentek olyan vélemények is a sajtóban, miszerint nagyon sok helyen már a jelöltállítás során csaltak az indulók (jellemzően a kicsik), egymás között adatokat cseréltek, másoltak, aláírást hamisítottak. Sajnos nyilvánvaló, hogy a 2011-ben elfogadott férc választási törvény alapjaiban rossz, ez mára már egyértelműen bebizonyosodott, pedig a választások csak egy hónap múlva lesznek. Nem akarunk ítélkezni, de ha 28 indulónak sikerült összeszednie a szükséges számú aláírást, egészen biztosan van közöttük olyan is aki nem teljesen törvényes úton járt el. Nyilván vannak becsületes indulók is, de azért mindig elszomorít, hogy mire nem képesek az emberek, hogy egy kicsivel közelebb kerüljenek a zsíros bödönhöz (jelen esetben 100 milliókról van szó).

Sok jelöltről nem sikerült fényképet találnunk, sajnálom, ez van. A képekre kattintva a jelöltek Facebook oldalára jutunk !!!

Angyal Károly Tibor (LMP - LEHET MÁS A POLITIKA)
2014_angyal_karoly.jpg

Balog Zoltán Kálmán (SZOCIÁLDEMOKRATÁK)

Barla-Szabó Zsolt Tamás (FÜGGETLEN KISGAZDAPÁRT)

Császár Norbert (A HAZA NEM ELADÓ MOZGALOM)
2014_csaszar_norbert.jpg

Dénes Árpád (ÚDP - ÚJ DIMENZIÓ PÁRT)

Dörömböző Gyula (MCP - MAGYARORSZÁGI CIGÁNYPÁRT)

Farkas Mihály Istvánné (MAGYAR CSELEKVŐ PÁRT)

Fazakas András (SEM - SPORTOS ÉS EGÉSZSÉGES MAGYARORSZÁGÉRT)
2014_fazakas_andras.jpg

Fonád Gyula Sándor (ÚMP - ÚJ MAGYARORSZÁG PÁRT)

Kulcsár Jánosné (ÖP - ÖSSZEFOGÁS PÁRT)

Mályi Lászlóné (SMS - SERES MÁRIA SZÖVETSÉGESEI)
2014_malyi_laszlone.jpg

Mitrovics Olivér (MRPP - MAGYAR REPUBLIKÁNUS POLITIKAI PÁRT)

Nagy Attila (MSZP-EGYÜTT-PM-DK-LIBERÁLISOK)
2014_nagy_attila.jpg

Orsós Zoltán (EU ROM)

Palásti János (FÜGGETLEN)

Papp Csaba (HATMAP - HATÁRON TÚLI MAGYAROK PÁRTJA)

Pöttendi János (EURÓPAI BALOLDAL)

Rémes Árpád Csaba (MGP - MAGYAR GAZDASÁG PÁRT)

Rippert Zoltán (SZMP - SZABAD MAGYAROK PÁRTJA)

Sós Miklósné (EGYIKSEM - MEGOLDÁS: EGYIKSEM! CIVILKONTROLL PÁRT)

Szabó Tünde Andrea - (MDU - MAGYAR DEMOKRATIKUS ÚNIÓ)

Sztojka Norbert (MCF - MAGYAR ROMA ÖSSZEFOGÁS)

Tari József (KTI - KÖZÖSSÉG A TÁRSADALMI IGAZSÁGOSSÁGÉRT)

Tiffán Zsolt (FIDESZ)
2014_tiffan_zsolt.jpg

Tomkó Miklós László (TEMPO - TISZTA ENERGIÁVAL MAGYARORSZÁGÉRT)

Vadász Beáta (JESZ - JÓLÉT ÉS SZABADSÁG)

Vida Dezső (JOBBIK)
2014_vida dezso.jpg

Zsolnai Péterné (KMSZ - KERESZTÉNY MAGYAROK SZÖVETSÉGE)

Még egy kis Facebook-buzéria. Érdekesség képpen megemlíteném, mert szemet szúrt, hogy a facebookon egyedül az LMP képviselője használja ki azt a lehetőséget, hogy egyéni cím választható minden Facebook oldalhoz. Apróság, de számomra sokat mondó. Eddig úgy néz ki a zöld párt érti leginkább a Facebook nyelvét. Kiderül mire jutnak a többiek 7 hét alatt.

És akkor egy játék!
Most február 17-én felírjuk azt is, ki hol tart a lájkgyűjtésben, a versenyt az nyeri aki a legtöbbet tud növekedni április 6. 19 óráig. Indítom a versenyt, hajrá-hajrá! 7 hét múlva eredményhirdetés...

2014.02.17.
Angyal Károly Tibor 232 LÁJK
Nagy Attila 339 LÁJK
Tiffán Zsolt 843 LÁJK
Vida Dezső 709 LÁJK

UPDATE3:
2014.04.06.

Angyal Károly Tibor 1292 LÁJK (+1060)
Nagy Attila 2706 LÁJK (+2367)
Tiffán Zsolt 1522 LÁJK (+679)
Vida Dezső 1447 LÁJK (+738)

Lájkgyűjtéses játékunkban tehát Nagy Attila győzött, ezzel a Facebookon való kampányolást ő nyerte. Választást nyerni azonban továbbra is csak a szavazófülkékben lehet, kíváncsian várjuk, ki nyeri a körzetünket. Hamarosan kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr935819096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása