A csatornából jelentjük
2011. szeptember 30. írta: kristoforo

A csatornából jelentjük

Örömmel olvashattuk minap az mti.hu-n a hírt, hogy Siklós városa az alábbi közleményt juttatta el az MTI-nek:

A mai napon Dr. Marenics János Siklós város polgármestere és Lasch Tímea az Energia Központ Nkft. ügyvezetője ünnepélyes keretek között aláírta azt a Támogatási Szerződést, amely biztosítja Siklós városában a 100%-os szennyvíz lefedettséget. Az Új Széchenyi Terv Program keretében 1,3 Mrd Ft Európai Uniós forrást nyert a tízezer fős település Siklós Város szennyvízközmű beruházására.

Több éves erőfeszítésünket végre siker koronázta – tájékoztatott Dr. Marenics János polgármester – hiszen Siklós városában végre megvalósulhat az a bruttó 2,1 Mrd Ft összköltségű szennyvízberuházás, amivel városunkban minden ingatlan szennyvízzel ellátott lesz. A beruházás gazdasági szerepe ezen is túlmutat, hiszen így válik lehetővé, hogy újabb beruházások valósuljanak meg településünkön.

A jelenlegi telephelyen megépítésre kerül egy korszerű, környezetvédelmi szempontoknak megfelelő, nagyobb kapacitású szennyvíztisztító telep, valamint 1231 lakossági és 54 vállalkozást érintő új szennyvíz-csatornahálózati bekötés, továbbá a belvárosban öt szakaszon szennyvízcsatorna rekonstrukció.

Legutóbb még májusban írtunk a Szennyvíz-projektről. A pályázat már akkor is jó ideje be volt adva az illetékes szervekhez, már csak az eredményhirdetésre vártak. Mondván bármelyik pillanatban megtörténhet a dolog és akkor őszre kezdődhet is a beruházás. Idő közben a május végéből szeptember vége lett. Ha jól számolok, ez alapból 4 hónap csúszás. Ha jól rémlik most jöhet a közbeszerzési kiírás, kivitelező kiválasztása, talán jövő év elején kezdődhet is a beruházás. Ez a Bama.hu ide vonatkozó cikke szerint is legkorábban 2014-es átadást jelenthet. Ha ehhez hozzáveszünk egy már természetes csúszási időt is, talán azt lehet mondani, a 2009 őszén lezajló lakossági fórumokat követően 5 évvel Siklós végre csatornázottá válhat. Ebből az öt évből bármilyen hihetetlen kettő már el is telt.

Siklós városa a szennyvíz-hálózat fejlesztésével kapcsolatos pályázatok közül már a másodikat nyerte meg, az első (talán 60 milliós) tétel a projekt előkészítését támogatta. Akkor azonban egyáltalán nem volt még biztos, hogy a második körben is nyer a város pályázata, a lakosságtól a hozzájárulás befizetését azonban már másfél-két évvel ezelőtt megkezdték. Nyilván a Víziközmű Társulat létrehozása alapfeltétele volt a pályázat benyújtásának, de azért azt is be kell látnunk, hogy a lakosság egy része jövő tavaszra a lakossági hozzájárulást már teljes egészében be is fizeti, miközben működő szennyvízhálózatra legkorábban majd csak a ködös 2014-ben számíthat. Mindenesetre szerencsére azt a helyzetet sikerült elkerülni, hogy egy esetleges nem nyertes pályázatot követően az önrész visszafizetésére kényszerülne a Társulat. Ebben az esetben valószínűleg a 100%-os csatornázottság bizonyára újabb év(tized)eket váratott volna magára. Azért most már reméljük felgyorsulnak az események és nemsokára folyhat az a trutyi amerre akar.

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr883268484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása