Mediterrán városközpont
2012. február 08. írta: kristoforo

Mediterrán városközpont

Pár hete volt már szó az idén esedékes belvárosi felújításról. Akkor mellékeltünk egy tervrajzrészletet is, hogy is fog kinézni az utca, ha elkészül. Jelen cikkben nem vállalkoznánk semmi másra, csak felidézünk néhány, a projekttel kapcsolatos sajtóközleményt. Feljegyezzük ide a margóra, hogy ne vesszen el semmi.

Hosszú előkészítés után 2011 májusában nyerte el a pályázatot a város, melynek során a belváros egy újabb szakasza újulhat meg.

Újabb pályázati siker – Megújuló mediterrán városközpont Siklóson

Májusban kapta meg az értesítést Dr. Marenics János, Siklós város polgármestere arról, hogy a település önkormányzata sikeresen szerepelt az Integrált városfejlesztési akciók támogatására kiírt uniós  pályázaton is. Ezzel Siklós elérte a bűvös 30-as számot, hiszen ennyiszer nyert az elmúlt 8 évben a város uniós forrást. Az esetenként választási ciklusokon átívelő beruházások, fejlesztések megvalósítása az utóbbi évtizedek legnagyobb jelentőségű építési tevékenységeit eredményezték a településen.

A Dél-Dunántúli Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott pályázatnak  köszönhetően folytatódhat a belváros rekonstrukciója, mely a Mária utca sétáló utcává alakításával kezdődött, ezt követte a Dózsa György utca felújítása, a körforgalom kialakítása a Felszabadulás utca egy szakaszának felújítása, és a város új színfoltjának számító szökőkút megépítése.

A jelenlegi, mintegy 390 MFt összköltségű város-rehabilitációs projekt leglátványosabb, a teljes város lakossága számára érzékelhető része a Felszabadulás utca komplex felújítása lesz (járda, útburkolat felújítás, kerékpárút kialakítása, utcabútorok kihelyezése, parkolás rendezése, zöldfelület, csapadékvíz-elvezetés), amelyből most a Postától a Mária utcáig tartó szakasz kerül megújításra. A vonzó települési környezet megteremtése érdekében a Posta-park zöldfelületi felújítására is sor kerül.  A létrejövő fejlesztések eredményeként a város szíve újul meg, a gyalogos és autós forgalom számára egyaránt legfrekventáltabb részek válnak szebbé, vonzóbbá, élhetőbbé.

A pályázat keretében vállalkozó bevonásával a Felszabadulás utcában egy étterem kerül kialakításra, melyre jelentős igény várható a Termál-fürdő és az újra megnyitott vár látogatóinak köszönhetően.

A város lakosságának régi vágya válhat valóra a Művelődési Ház felújításával, mely – bár egyenlőre csak a földszinti közösségi területeket érinti – egy vadonat új kávézóval bővül ki. Remény szerint a vállalkozói szféra bevonásával a megújuló intézmény a kulturális-, és civil élet új központjává válik a jövőben.

A hatékony és gyors ügyintézést segíti a Polgármesteri Hivatal modernizálása, egy korszerű ügyfélszolgálat kialakításával. A két meghatározó épület fejlesztési célja a szolgáltatások megújulása, minőségi fejlődése mellett az értékes városi környezet a javítását is nagyban szolgálja.

Összességében elmondható, hogy a városfejlesztési program magában hordozza a lehetőséget arra, hogy a település fő utcája, a történelmi belváros ismételten élettel teli, közösségi térré alakuljon, s olyan funkcióban gazdag, élettel teli települési terület alakuljon ki, amely mind a település lakossága, mind a településre látogatók számára vonzó környezetet jelent.

A kivitelezési munkák a Támogatási Szerződés aláírását követően, várhatóan ez év őszén indulhatnak el.

A közbeszerzési kiírás lebonyolítása után egy 2011. október 18-i MTI hír:

Aláírták a „Megújuló mediterrán városközpont Siklóson ” című pályázat kivitelezői szerződését


2011. október 17-én került aláírásra a Dél-dunántúli Operatív Program Funkcióbővítő integrált városfejlesztési akciók támogatása kiírt "Megújuló mediterrán városközpont Siklóson” című uniós pályázat kivitelezői szerződése. A Bern Építő Zrt. kiválasztása sikeres közbeszerzési eljárás keretén belül került kiválasztásra.

Beszédet mondott a kedvezményezett, Siklós Város Önkormányzata részéről Dr. Marenics János és a kivitelező részéről pedig Ifj. Bernáth László a vállalat igazgatója. Az ünnepélyes keretek között történő szerződés aláíráson nemcsak a pályázat szerződéses felei, hanem a beruházási területét érintő szolgáltatók, szakhatóságok is kaptak meghívást. A rendezvény célja az volt, hogy a kivitelezés megkezdése előtt az érintettek tájékoztatást kapjanak a pályázati tartalomról, a beruházás menetéről. A sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen a kedvezményezettek elmondták, hogy kivitelezés során további egyeztetésekre is sor kerül, melyen a helyi lakosokat, szélesebb körben a város szolgáltatóit is tájékoztatják a beruházás aktuális állásáról.

Siklós Város Önkormányzatát májusban értesítették arról, hogy a fent említett pályázati konstrukcióban 390 millió forint összköltségű beruházást valósíthat meg. Ez azt jelenti, hogy a korábbi belváros rekonstrukciója folytatódhat a Felszabadulás utca komplex felújításával (járda, útburkolat felújítás, kerékpárút kialakítása, utcabútorok kihelyezése, parkolás rendezése, zöldfelület, csapadékvíz-elvezetés), mely tartalmazza a Postától a Mária utcáig tartó szakasz megújítását is. A vonzó települési környezet megteremtése érdekében a Posta-park zöldfelületi felújítása is megvalósul.

A pályázat keretében vállalkozó bevonásával a Felszabadulás utcában egy étterem kerül kialakításra, mely kimagasló jelentőséggel bír nemcsak a turisták, de a helyi lakosok számára. A Művelődési Ház földszinti közösségi tereit is érintik a munkálatok, továbbá egy új kávézó kialakítása is megvalósul. A hatékony és gyors ügyintézést segíti a Polgármesteri Hivatal modernizálása, egy korszerű ügyfélszolgálat kialakításával.

A pályázat lehetőséget biztosít arra, hogy a város színtereit élettel töltse meg, és közösségi, kulturális térré váljon nemcsak a város lakosai, hanem az ideérkező turisták számára egyaránt.

A beruházás indulásának közeledtével tartottak egy fórumot a könyvtárban. Úgy vélem erre az elnyert pályázati kiírás miatt volt szükség, mint ahogyan a pár hete non-profit szervezetek számára kiírt mini-projekt pályázatra is.

A „Megújuló mediterrán városközpont Siklóson” c. projekt kapcsán Siklós Város Önkormányzata fórumot tart az érintett lakosság, vállalkozások és civil szervezetek részére, melyre  ezúton tisztelettel meghívjuk.
Időpont: 2012. február 2. (csütörtök) 16.00 óra
Helyszín: Siklósi Térségi Könyvtár és Ismeretközpont, Konferenciaterem (7800 Siklós, Köztársaság tér 8.)
Program keretén belül információt kaphatnak az érintettek a beruházásról, ismertetik a kivitelezési ütemtervet, információt adnak a Felszabadulás utcát érintő változásokról és beavatkozásokról, továbbá a civil szervezetek részére kiírt ún. "mini-projekt" pályázati felhívást ismertetik.

Megtisztelő jelenlétére számítunk!
 

A Fórum lezajlott, és az alábbi sajtóközlemény látott napvilágot:

Siklós vonzóbbá akar válni

A lakosságnak élhetőbbé, a turisták számára vonzóbbá szeretne válni Siklós a központját érintő rekonstrukciókkal, amelyek újabb munkálatai a közelmúltban kezdődtek meg a dél-baranyai városban.

Balázsné Kréth Ibolya projektmenedzser csütörtökön egy a témában tartott fórumon az MTI-nek elmondta: a piactér és egyebek mellett a Mária utca elmúlt években elvégzett egymilliárd forintos felújítása után most 390 millió forintos beruházásba kezdtek. A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatán nyert támogatásnak köszönhetően ez év végéig a járda és az útburkolat felújításával, kerékpárút kialakításával, utcabútorokkal megszépül a Felszabadulás utca, amelyben egy vállalkozó bevonásával étterem nyílik. A művelődési házban kávézót alakítanak ki, a polgármesteri hivatalban korszerű ügyfélszolgálatot hoznak létre, 10 millió forintból pedig civil szervezetek "identitásnövelő akcióinak", kulturális programjainak megrendezését segítik.

Balázsné Kréth Ibolya megjegyezte: áprilisban megkezdődnek és a belvárosi rekonstrukcióval párhuzamosan folynak majd a város teljes körű szennyvízcsatorna-hálózatának kialakítását célzó munkálatok. Ezekre az 1,3 milliárd forintos uniós támogatással együtt 2014-ig 2,1 milliárdot költenek. A projektmenedzser hangsúlyozta: mindezzel azt szeretnék, ha Siklós az ott lakóknak élhetőbb, a turisták számára vonzóbb lenne. Utalt rá: ezt szolgálta a termálfürdő építése és a vár felújítása is. Előbbit átadásának évében, 2010-ben 160 ezren keresték fel, utóbbi pedig évente 70-80 ezer látogatót fogad, ezzel a Dél-Dunántúl legnépszerűbb várának számít. Hozzátette: annak érdekében, hogy Siklóson hosszabb időt is eltöltsenek a látogatók, májusra egy új, 40 szobás szálloda átadását is tervezik.

Hát itt tartunk most. A Művelődési Házban már egy ideje munkálkodnak, két hónap múlva pedig felvonulnak a munkagépek, hogy feltúrják a várost, de pár hónap káosz után egy félig megújult belvárosunk lesz. Simán megéri, nagyon ráfér a tatarozás.

Csendben megjegyezném, hogy a szép útburkolat még nem minden. Siklós belvárosában nagyon értékes XX. század elejei épületek állnak. A belvárosi összkép csak velük együtt teljes. A következő cél azok renoválása kell hogy legyen. Mert különben "Unokáink sem fogják látni".

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr454079996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása