Hogy is van ez?
2014. augusztus 28. írta: kristoforo

Hogy is van ez?

2009-ben amikor elindult ez a blog, a helyi on-line kommunikációban (médiában?) még gyökeresen más volt a helyzet. Éveken át létezett a Siklósi Napló című általában havonta megjelenő önkormányzati kiadvány, ami 2010 őszén átalakult, majd néhány rendszertelenül megjelent szám után hamvába holt. Helyi on-line médiáról, Facebook-on folyó tájékoztatásról akkor még álmodni sem lehetett, de öt év nagy idő...

Kezdjük a Facebookkal. Ma már Siklóson is viszonylag jól működik a közösségi kommunikáció: Siklós Város, Siklós Városgondnok, Siklósi Vár, stb. Persze vannak bénázások és lehetne mindent profibban is csinálni a legnagyobb közösségi oldalon, de ezekkel az apróságokkal most nem foglalkoznék, fent linkelt 2011-es írásom még ma is érvényes...

Nagyjából a papír alapú Siklósi Napló kihalásának idejére tehető, hogy megjelent az első fecske a helyi hírpotrál piacon a SiklósHíradó.hu. Erről 2012 tavaszán mi is beszámoltunk. Annyit hozzá kell tenni a történethez hogy ekkor a szomszédban már javában üzemelt az Új Harkányi Hírek, de most térjünk vissza Siklósra. A Siklós Híradó elindulásával úgy tűnt megoldódott a Siklósi Napló kálváriája, egy sokkal modernebb formában valósul meg a polgárok naprakész tájékoztatása, ráadásul mivel piaci alapú üzemeltetőről beszélünk úgymond az önkormányzat is megszabadul ettől a tehertől. A portál háttere számomra teljesen zavaros, ami viszont biztos hogy a kezdetben parányi vállalkozás főszerkesztőváltások után mára egész országot lefedő hálózattá nőtte ki magát. Azóta hasonló kaptafára alakultak országszerte hasonló ál-helyi portálok. A portál tulajdonosi viszonyairól egészen biztosan bővebb információval szolgálhatna a kezdeti felelős szerkesztő, időközben várkapitánnyá avanzsált polgármester jelölt Mojzes Tamás, aki csak pár hónapig töltötte be a szerkesztői tisztséget, azután elváltak útjaik. Mint írtam mára a hálózat országossá bővült, a jelenlegi tulajdonos az impresszum szerint az Új Média és Teletext Kft, ami viszont az MTVA nevű közmédiavállalat leányvállalata. De ez igazából most nem is érdekel.

Ami viszont fontos. Már az első időben világossá vált, hogy a portál nem teljesen pártsemleges, véleményem szerint ez kevéssé üdvözítendő erény egy helyi médiánál. De ami lényegesebb, az oldal mivel egy országos hálózat fiókportáljaként üzemel, hemzseg a kevéssé érdekes nagyvilági töltelékhírektől, a kevés számú lokálpatriótáknak szóló tartalom pedig elveszik a felesleges sallang között. Ily módon az egész Siklós Híradó nevéből eredendő funkciójának betöltésére kevésbé alkalmas.

Bevallom őszintén csak nemrég fedeztem fel a Siklósi Hírek Online nevű oldalt. Először azt hittem a Siklós Híradó végre dizájnt váltott, de tévedtem :) My mistake. Sorry.

Sajnos az impresszumból (mivel nincs ilyen) nem derül ki, hogy ki áll az oldal mögött de van két sejtésem. Első sejtésem, hogy a Siklósi Hírek valamikor idén március-április környékén indulhatott útjára. Második sejtésem, hogy az oldal egészen szorosan kötődik a már korábban említett Új Harkányi Hírekhez. A Siklós Híradóval összehasonlítva, egy sokkal tetszetősebb, informatívabb, aktuálisabb, helyibb, egyszóval jobb oldalt találunk itt. Itt is vannak nagyvilági hírek, amiket én szívesen mellőznék a portálról de azért itt kevésbé zavarók mint a konkurenciánál. Figyelő tekintetem ezután az Új Harkányi Hírekre szögezem :)

És ha már Harkány! Hogy még színesebb legyen a paletta eláruljuk, hogy a már régóta létező és sokat felemlegetett Új Harkányi Híreknek is van egy konkurenciája, ez pedig a Harkányi Hírmondó! Ez a portál azonban a Siklósi Híradóval ellentétben teljesen önkormányzati gondozásban működik. Úgy ahogyan egy ilyennek működnie kell, követendő, szép munka.

Őszintén szólva még ezek után sem teljesen tiszta, hogy ki kivel van a dél-baranyai helyi hírek piacon. Túlságosan zavaros még a kép. Jól van ez így? Semmiképp sem. Véleményem szerint az önkormányzati/helyi hírek publikálásában nagyobb szerepet kellene magára vállalni az önkormányzatnak, rendbe tenni a továbbra is kissé zavaros közösségi oldalakon való jelenlétet, és egy sokkal markánsabb webes megjelenéssel fordulni rá a 2010-es évek második felére. Talán a választások után egy megújult grémium orvosolja ezt a látszólag kevéssé fontos, de számomra fájó hiányt, itt volna végre az ideje...

... és hogy mi lesz a Siklós Bloggal? (igen, ezt olvasod) Maradunk továbbra is egy rendszertelenül megjelenő, az internet farvizén elevező véleményblog. Természetesen lehet velünk vitára kelni, minden kritikai megjegyzést, anyázást szívesen látunk :) Na menjenek innen, nincs itt semmi látnivaló ;) Igazából mi se vesszük magunkat komolyan. De még jelentkezünk...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr496646627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása