Negyedszer is
2014. október 13. írta: kristoforo

Negyedszer is

Az előzetes eredmények ismeretében mára már kiderült Marenics János negyedszer is behúzta a polgármesteri székért vívott választást. Méghozzá meggyőző fölénnyel:

1. Dr. Marenics János (Független) - 1517 szavazat - 41.18 %
2. Mojzes Tamás (FIDESZ-KDNP) - 1107 szavazat - 30.05 %
3. Ottó Krisztián Ottó (Független) - 722 szavazat - 19.6 %
4. Vida Dezső Zoltán (JOBBIK) - 277 szavazat - 7.52 %
5. Angyal Károly Tibor (LMP) - 61 szavazat - 1.66 %

Az önkormányzat összetétele:
Szalai Ottó (Független) - 1. választókerület
Reitz Emilné (Független) - 2. választókerület
Virág László (FIDESZ-KDNP) - 3. választókerület
Pataki Gabriella (FIDESZ-KDNP) - 4. választókerület
Mikola János (FIDESZ-KDNP) - 5. választókerület
Juhász Tibor (FIDESZ-KDNP) - 6. választókerület
Dr. Marenics János (Független) - 7. választókerület
Balázs Csaba Jenő (Független) - 8. választókerület
Pohl Marietta (FIDESZ-KDNP) - kompenzációs pártlistáról
Vida Dezső Zoltán (JOBBIK) - kompenzációs pártlistáról
Zádori Tivadar (MSZP-DK-EGYÜTT) - kompenzációs pártlistáról

A választás előtti napon írt tippjeim, úgy gondolom egészen nagy számban bejöttek. A nyerő sorrendet teljesen eltaláltam. Azt jósoltam, hogy Marenics lesz a befutó, de szorosabb eredményre számítottam. Mojzes Tamás és Ottó Krisztián Ottó eredményébe is egészen jól beletrafáltam, ami viszont meglepett, hogy Vida Dezső bőven 10% alatt marad, és Angyal Károly kritikán aluli szereplése is váratlanul ért. A képviselő testületben a várt Fidesz fölény elmaradt (5:6), hiszen csak a választókörzetek felét sikerült hozniuk, az igazán karakteres ellenfelekkel szemben nem volt elég az általános Fidesz fölény. Mikola Jánoson kívül a nyerő Fideszes indulók a párt általánosan magas támogatottságának és a sok induló miatt elaprózódó szavazatoknak köszönheti sikerét. A siklósi eredményekből három következtetést szeretnék levonni:

1. Továbbra is igaz az, hogy a helyi választásokon általában kevéssé számít a pártpreferencia. Több helyütt is független jelöltek nyertek, illetve a megyei listákra leadott szavazatok között sok esetben a Jobbik szerezte meg a második helyet, a 6. kerületben például 29%-os eredményt elérve. A Jobbik támogatottsága tehát jóval magasabb a városban, mint amint azt a polgármester jelöltekre leadott szavazatok mutatják.

2. A helyi Fidesz szervezet egyáltalán nem áll biztosan a lábán, hiszen nem tudtak élni az egyébként igen magas országos párttámogatottság által nyújtott hátszéllel. Bár a következő ciklusban is jelentős számban szerepelnek az képviselő testületben, egyértelműen veszítettek azzal, hogy kihátráltak Marenics mellől. Négyévenként megújuló társasággal, egymással belső harcot vívó vezetőkkel, időnként feloszlatott alapszervezettel, súlytalan jelöltekkel nem lehet eredményesnek lenni.

3. Nem tudom, mennyi pénzt és erőt fordított a helyi LMP a kampányba, de láthatóan minden egyes Forint és verejtékcsepp teljesen felesleges volt, hiszen a polgármesteri harcért megszerzett 61 szavazat talán egy Facebookon szétküldött ismerősök közötti felhívással is összejött volna (nyilván ironizálok, de jól szemlélteti a helyzet súlyosságát). A kampány egyetlen hozadéka, hogy lett a pártnak közgyűlési politikusa. Egy rétegpártnak, már pedig az LMP az, helyi szinten fikarcnyi esélye sincs mindaddig, amíg nem találnak egy igazán fajsúlyos helyi vezetőt, és az számomra kezdetektől fogva nyilvánvaló, hogy politikai szempontból Angyal Károly abszolút érdektelen személyiség (magánemberként meg nem ismerem, de ez amúgy sem ide tartozik). Azt hiszem felesleges ebben a formában tovább erőlködni. "Minden ellenállás hasztalan!"

A bejegyzés trackback címe:

https://siklos.blog.hu/api/trackback/id/tr86787407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása